Проблемът в момента не е издаването на електронни рецепти. Проблемът идва от

...
Проблемът в момента не е издаването на електронни рецепти. Проблемът идва от
Коментари Харесай

Личните лекари имаме най-малък проблем с е-рецептите

Проблемът сега не е издаването на електронни рецепти. Проблемът идва от това, че нямаме база данни за наличните медикаменти. Това разяснява персоналният доктор Гергана Николова. 

По думите ѝ контактната записка от доктор след неявяване в детската градина е изцяло непотребен документ " Електронната извинителна записка работи съвършено, тъй като тя се издава след обзор. Знаете, и това би трябвало да го приказваме непрестанно, с цел да се чува и да се схваща. Електронният документ не значи отдалечен. Трябва да има обзор, при който лекарите би трябвало да забележим детето, да го прегледаме, с цел да може да бъде публикуван този документ ", акцентира тя.

И добави, че доста постоянно в лекарските кабинети се изпращат деца, които просто са кихнали в час или които имат в действителност една лека хрема или главоболие. " Това тормози в по-голямата част сътрудниците с огромни педиатрични практики, тъй като става скупчване пред вратите на нашите кабинети на пациентите, които са с разнообразни признаци и с разнообразни вирусни болести. Това, което ние държим повече да отпадне, е въпросният документ, контактната записка, която споделя, че детето е клинично крепко и може да се върне в детската градина или в яслата. Намираме го за безпределно излишно, тъй като ние сме издали документ за какъв брой време то ще се лекува у дома. Защо е належащо родителят да върне едно дете назад пред кабинета при всички заболели деца, с цел да бъде казано, че то е клинично крепко и може да се върне в детската градина или в детската ясла или лекарят да напише, че то не е било в контакт с заразни болести. За нас този документ е безусловно непотребен, непотребен. Предложили сме да отпадне. Дали ще се случи, не знам. Но това е нещо, което доста тежи и на родителите, и на нас ", безапелационна е лекар Николова пред Нова.

 

Личният доктор разяснява и електронната рецепта, която беше въведена. " Бих споделила, че персоналните лекари имаме минимален проблем с електронните предписания, тъй като ние издаваме електронни документи. Ние сме издали над 37 милиона електронни предписания. Проблемът, който се повдига от лекарския съюз, това е невъзможността и дискриминирането във връзка с лекари, които не могат в по този начин основаната разпоредба да издават и да основават електронни документи. Това лишава част от лекарското съсловие от опцията да упражнява специалността си. Това няколко пъти го говориме по конференции, пишем го в мнения. Засега няма отговор. Големият проблем, който съществува е, че ние не знаем - и освен ние, страната не знае, какво има в наличност като медикаменти, в тази ситуация като антибиотици, с цел да можем ние да ги изпишем. Защото когато нямаме база данни и изписваме лекарство, което се оказва, че го има в листата, който на нас са ни дали, а в същото време то не е налично в страната - пациентът не може да го получи, тъй като няма по какъв начин да вземеш един медикамент, който не е разполагаем в страната ", акцентира персоналният доктор.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР